Održavanje parketa

bambus2Uz malo uloženog truda Vaš novi pod može Vas godinama činiti sretnim. Nekoliko općenitih pravila i nekoliko preventivnih mjera dodatno će produžiti dugovječnost drvenih podnih obloga.Redovito manje čišćenje dobra je preventivna mjera želimo li spriječiti pojavu veće prljavštine. Preventivno čišćenje zasigurno će Vam pomoći kako biste povećali vremensku distancu između postavljanja i renoviranja poda.

Svakodnevna prašina i prljavština najveći su neprijatelji Vaših podnih obloga. Stoga preporuka glasi: pod treba redovito brisati, mesti i usisavati.

Kako bi Vaš pod i nakon nekoliko godina izgledao kao i prvi dan donosimo u sljedećem dijelu teksta nekoliko sugestija, no pored naših sugestija savjetujemo Vam da se uvijek pridržavate i uputa proizvođača:

Drvo i voda se ne podnose!

Prevelika vlaga ili čak veća pojava mokrine može prouzročiti ''bubrenje'' pa čak i pucanje drveta. Najbolje je drveni pod čistiti lagano vlažnom krpom s drškom, a ovo se pravilo poglavito preporučuje za održavanje tvrdih podova.

Usisivači trebaju imati mekani podmetač ako se koriste za usisavanje drvenih podova inače bi mogli prouzročiti ogrebotine. Uz malo truda ovo neće predstavljati problem a pod će biti kvalitetno očišćen.

Nikako ne upotrebljavajte politure ili sredstva za uklanjanje prašine jer bi to moglo ostaviti vidljive i neugodne tragove na Vašem podu. Laminatni pod ni u kojem slučaju ne smije se brusiti - razmislite malo o tome: laminat je samo ''fotografija'' drveta koja je proizvedena kao rezultat prešanja umjetnih materijala pod visokim tlakom. Izbjegavajte korištenje abrazivnih sredstava, voska, politura i sličnih sredstava za čišćenje Vašeg laminatnog poda.

Vaze sa cvijećem ne bi smjele dolaziti u izravan kontakt s podnim oblogama, čak i ako ne propuštaju vodu. Vodena se para može stvoriti kao rezultat kondenzacije i tako oštetiti pod. Stoga je biljke najbolje postaviti na neku platformu ispod koje slobodno cirkulira zrak.

Psi i mačke svojim šapama mogu oštetiti Vaš pod, na primjer iza njih mogu ostati ogrebotine. Stoga treba biti oprezan s unošenjem životinja u prostorije s drvenim podnim oblogama.

Osim toga i urin je potrebno odmah ukloniti odnosno obrisati jer on kao i voda može oštetiti pod.

Ni u kojem slučaju ne biste smjeli koristiti sredstva za čišćenje koja sadrže kiseline, kao što ne biste trebali koristiti kućanske proizvode na poliranim podnim površinama kao što je na primjer mramorna podna obloga. Ovakvi proizvodi (također i ocat) nagrizaju i izbjeljuju površinu poda.

Otirači za noge ispred ulaznih vrata dobro su rješenje jer oni na sebe preuzimaju prljavštinu kao i stini pijesak - pripazite: pijesak sa na podu ponaša poput brusnog papira. Prije pranja pod je potrebno najprije usisati ili omesti kako bi se na taj način uklonila gruba prljavština.

Tepih staze dobro je staviti na sve one podove koji su jako frekventni kao što su ulazi, stubišta i slično. No, kupujete li tepihe pripazite da donja strana tepiha nije od gume jer drvene podne obloge ''dišu''.

Prljavštine i nečistoće od svakodnevnih namirnica potrebno je odmah ukloniti. Prljavštinu koja bi mogla izgrepsti i oštetiti pod potrebno je usisati ili vrlo pažljivo ukloniti metlom.

Potrebno je pripaziti da su cipele visokih potpetica dobro očuvane. Istrošene ili oštećene potpetice na podu mogu (ne samo na drvenim podovima) prouzročiti ogrebotine ili druga oštećenja.

Neke kemikalije na drvenim podnim oblogama ili oblogama od prirodnog kamena mogu oksidirati pod utjecajem sunčevih zraka i na taj način promijeniti prirodnu boju poda. Kako ne biste dozvolili da Vaš pod promijeni boju na nekim mjestima veće je tepihe ili tepih staze potrebno češće premještati na drugo mjesto ali dobro je i veće otvore i prozore ponekad zatvarati ili lagano prekrivati.

Uvijek se preporučuje stavljanje podmetača od pusta na sve elemente namještaja gdje je god to moguće. Podmetači će učinkovito spriječiti pojavu ogrebotina i onemogućiti stvaranje buke odnosno svesti je na minimum. No ne zaboravite stare podmetače s vremena na vrijeme zamijeniti novim jer se na njima lako nakupi prljavština.

Rezime:

Danas na tržištu postoji velika paleta različitih podnih obloga, a svaka vrsta materijala zahtijeva određeni način održavanja. Stoga je bez daljnjega potrebno točno znati o kakvoj se podnoj oblozi radi kako bismo joj mogli pristupiti s odgovarajućim sredstvima za održavanje.

Kako bismo mogli odabrati odgovarajući proizvod za čišćenje prije svega treba točno znati o kakvom se gornjem zaštitnom sloju obloge radi; uglavnom je to uretan, akril ili vosak. Čišćenje i održavanje poda koji je obrađen uretanom uvelike se razlikuje od načina održavanja onog koji je obrađen voskom. Stoga prije poduzimanja konkretnih koraka glede čišćenja i kupovine sredstava za čišćenje najprije treba točno utvrditi o kakvo se točno podu radi.Ako nam je proizvođač podnih obloga nepoznat ili nedostupan možemo slijediti ove upute:

Podne površine obrađene uretanom

Pod je potrebno čistiti od pijeska i krhotina, redovito mesti ili usisavati i otirače za noge uvijek držati čistim. Vlažnu prljavštinu potrebno je brzo ukloniti suhom krpom. Ako se radi o ljepljivim mrljama ili ljepljivoj prljavštini onda se možemo poslužiti vlažnom krpom.

Podne obloge obrađene uretanom ne smiju se nikad obrađivati voskom! Inače bi pod postao ekstremno klizav i trebalo bi u tom slučaju sanirati kompletnu podnu površinu.Za svakodnevno čišćenje dobro je upotrijebiti specijalna sredstva za čišćenje tvrdih podova. Ako pojedina i visoko frekventna mjesta na podu ne dobiju prvobitan sjaj onda u obzir dolazi i eventualno renoviranje poda. Podovi obrađeni akrilom mogu se čistiti sprejevima i to prema uputama proizvođača.

Podne obloge obrađene voskom

Pod je ovih podnih obloga potrebno redovito čistiti od pijeska, redovito mesti ili usisavati a otirače za cipele uvijek držati čistim. Vlažne prljavštine potrebno je čim prije ukloniti suhom krpom ili papirnatom maramicom. Ako se radi o ljepljivim mrljama i prljavštini onda možemo koristiti vlažnu krpu, a nakon toga površinu je potrebno prebrisati suhom krpom. Ako se na podu pojave mjesta mutnog sjaja onda ih možemo polirati suhom maramicom. Ako ovo ne pomogne onda je površinu potrebno isprati a cijeli pod nakon toga suho polirati.

Ako se čišćenje odnosi na cijeli pod onda najprije možemo upotrijebiti sredstvo za čišćenje drveta koje sadrži otopinu a nakon toga pod možemo obraditi voskom. Ovakav se postupak u pravilu provodi jednom do dva puta godišnje. Pod obrađen voskom ne smije se čistiti vodom inače će se na njemu formirati vodene mrlje.

Text:gradimo.hr

O.D. PARKET.BA

Tel/Fax: 033 807 757

Mob: 061 252 149

ID br.4302559500004

Radno vrijeme od 7:00 - 17:00

Nedeljom ne radimo

Preporučite nas