Uvod u svijet drvnih podova

bambus2Odluka za parket odluka je za izuzetno privlačan prirodni proizvod. Kod troškova nabave moramo uvažavati činjenicu da parket ima neograničenu životnu dob, da štedi energiju, da štiti okoliš i da stvara ugodan ugođaj boravka. Parket je napravljen od različitih vrsta drva. Osim boje i uzorka, razlikuje se i u tvrdoći, a s tim i u otpornosti na oštećenja i istrošenost.

Gotov parket

Gotovi parketi višeslojni su podni elementi, napravljeni u tvornici u različitim veličinama, izbrušeni i obično gotovo lakirani, ponekad nauljeni i premazani voskom, s utorom i perom posvuda naokolo. Gornji je sloj iz masivnog drva, poprečno zalijepljeni potporni slojevi iz masivnog su drva, drvenih materijala itd. Gotovi se parketi dobivaju različitim uzorcima za polaganje. Istrošene podove iz gotovog parketa možete bar još jednom izbrusiti i nanovo lakirati.

Laminati

Laminati su visokotlačno prevučene podloge od iverice ili drvenih materijala u različitim veličinama s utorom i perom. Pod visoko otpornim gornjim slojem nalazi se dekorativan sloj, većinom imitacija drva. Na ambalaži je u pravilu naveden razred opterećivanja iz čega proizlazi i preporučeno područje njegove upotrebe.

Podloga:

Gotovi parket. Ako su stari parket.I PVC oblozi ili kratkodlaki tapetni podoblozi primjerene su podloge. Ako imate razlike u nivou, možete novu podlogu za parket položiti u plivajućoj tehnici, što znači neposredno na podlogu, pri čemu zalijepe samo utor i pero. Ali kod polaganja nećete uvijek naletjeti samo na ravne površine. Niše za radijatore, cijevi, štokovi, napušči – sve te prepreke možete bez problema pobijediti. Posebno na tim mjestima namjestite najmanje 10 mm dilatacijski stik. Problematična mjesta su npr. uz radijatore.Da bi i tu položili parket polažemo tako da ga gurnemo pod okvir.Ako treba, štok skratite tako da pod pilu postavite komad daske kao podlogu. Prijelazi i priključci: ako parketne daske polažete u više prostora bez prijelaza, treba ugraditi dodatne dilatacijstike, npr. kod vratnih prijelaza. Prijelaz na druge podne obloge, kao što je npr. tapetna podna obloga, izvodimo metalnim prijelaznim letvama.

Druge tehnike polaganja

Lijepljenje cijele površine: ta se tehnika polaganja upotrebljava kod gotovih parketa koji su debeli najviše 10 mm. Pritom parket koji je deblji od 20 mm možemo pribiti neposredno na podložene daske koje imaju uglavnom mjere 5 x 8 cm. Ako su parketni elementi tanji, na podložne daske najprije položite kosmati pod ili ploče od iverice.Gotovi su parketi najprimjereniji za kombinaciju s podnim grijanjem. Pri tome treba uvažavati sljedeće: vrijeme zadržavanja za estrih iznosi 21 dan. Potom uspostavite grijanje i postupno povećavajte temperaturu. Temperatura površine tla neka ne prijeđe 26/27 stupnjeva Celzijevih.

Laminat možete upotrijebiti čak pri podnom grijanju, ali morate uvažavati upute proizvođača. Prije nego parket izbrusili u više koraka, morate ga pomoću usisavača ili metle pažljivo očistiti od praha. Zatim počinje lakiranje pri kojemu se obično upotrebljavaju proizvodi na vodenoj osnovi. Po prvom premazu stojeća drvena vlakna treba još jednom izbrusiti. Za to upotrijebite podnu ili ručnu brusilicu s brusnim papirom granulacije 110-120. Prije nego nanesete sljedeći sloj laka, površinu morate još jednom temeljito očistiti od praha. Ako želite posebno otpornu površinu, preporučujemo i treći sloj laka.Alternativno, površinu možete po tradicionalnoj metodi nauljiti i prekriti voskom.

Održavanje

Dva do tri tjedna po lakiranju počnite njegu poda: parket očistite metalom ili usisivačem. Tragove od koraka i prilijepljenu prljavštinu odstranite lagano navlaženom krpom. Svilenkasti se sjaj laka najduže očuva upotrebom pravog sredstva za njegu.Kako ćete često čistiti vaš parketni pod, ovisi o stupnju opterećenja: zbog različitosti proizvoda svakako uvažavajte upute proizvođača parketa, materijala za polaganje i sredstava za čišćenje.

gradimo.hr

O.D. PARKET.BA

Tel/Fax: 033 807 757

Mob: 061 252 149

ID br.4302559500004

Radno vrijeme od 7:00 - 17:00

Nedeljom ne radimo

Preporučite nas